Техніко-економічна ефективність експлуатації за станом виробів авіаційної техніки для дифузійно-монотонного розподілу їх відмов - Volodymyr I. Mirnenko; Anatolii G. Salii; Petro M. Yablonskyi; Mykola P. Butenko (Sučasnì Informacìjnì Tehnologìï u Sferì Bezpeki ta Oboroni)
У статті представлена методика оцінки техніко-економічної ефективності експлуатації авіаційної техніки за станом з використанням дифузійно-монотонного розподілу її відмов з врахуванням помилок першого і другого роду. Для типових умов експлуатації показані графіки залежності коефіцієнта технічного використання і питомих витрат на годину роботи виробу авіаційної техніки у справному стані від основних параметрів. Опис процесів експлуатації за станом виробів авіаційної техніки здійснюється за допомогою напівмарковського випадкового процесу, який, на відміну від марковського процесу, дозволяє більш адекватно описати експлуатацію виробів авіаційної техніки.