Yüzey modifiye edilmiş farklı jenerasyon Jeffamine® D230 ve TREN-çekirdekli PAMAM dendrimerlerin kandesartan sileksetilin sulu çözünürlüğü üzerine etkisinin değerlendirilmesi - Ali Serol Ertürk; Mustafa Ulvi Gürbüz; Metin Tülü (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Dendrimerler üç boyutlu, çok dallı,monodispers, yıldız şeklinde makromoleküllerdir. Dendrimerlerin fiziksel vekimyasal özellikleri çekirdek, tekrar eden dallar ve yüzey fonksiyonel gruplarıgibi moleküler yapı elemanları tarafından belirlenmektedir. Bu yapıelemanlarının türü, dendrimerlerin moleküler kapsülleme ve çözünürlük gibi özelliklerindebelirleyici olmaktadır. Bu çalışmada, yeni nesil Jeffamin®D230 (D) ve TREN (T) çekirdekli poli(amido amin) PAMAMdendrimerlerin, jenerasyon büyüklüğü (D2-D4 ve T2-T4), konsantrasyonu (0-1.0mM) ve yüzey fonksiyonel gruplarının (NH2, COOH, TRIS), kandesartansileksetil (CC)’in sudaki çözünürlüğüne olan etkisiaraştırıldı. CC’nin (sudaki çözünürlük = 0.0048 mg/mL) gözlemlenen sudaki çözünürlükartışı, D4.COOH (5.25 mg/mL)> T4.COOH (4.77 mg/mL)> D4.TRIS (0.44mg/mL)> T4.TRIS (0.32 mg/mL)> D4.NH2 (0.11 mg/mL)> T4.NH2(0.08 mg/mL) sırasındadır.