Tajemnice „Persony” - Tadeusz Szczepański (Kwartalnik Filmowy)
Autor przedstawia tom z serii wydawniczej pod red. Małgorzaty i Marka Hendrykowskich, poświęconej analizom arcydzieł kinematografii światowej. Tym razem znany filmoznawca i psychoanalityk Don Fredricksen wziął na warsztat film Ingmara Bergmana Persona. Szczepański zwraca uwagę na renesans zainteresowań twórczością tego reżysera. Film ten doczekał się wielu opracowań. Zmierzali się z nim najwybitniejsi krytycy, bowiem uchodzi on za eden z najbardziej skomplikowanych u enigmatycznych utworów w ogóle. Fredrickesn odwołuje się do Junga oraz do pojęcia „kina liminalnego”, które dotyk problemu między świadomością i nieświadomością.