Gerhard Schønings arkiv og kildesamling i København - Per-Olav Broback Rasch (Teologisk Tidsskrift)
Den norske historikeren Gerhard Schøning (1722–80) etterlot seg et stort arkiv i København. Ved Schønings død i 1780 kjøpte kongen opp arkivet og tilhørende kildesamling for 1260 riksdaler. Få norske historikere har benyttet seg av arkivet hans, som består av 30 esker med innsamlinger og forarbeider til pågående utgivelser. Kildesamlingen, som ble skilt ut fra arkivet og innlemmet i andre samlinger, er i dag i liten grad kjent. I denne artikkelen vil jeg se på Schønings arbeid med innsamling av kilder, arkivets innhold og hvilken betydning det har for norsk historieforskning.