Standardisering og variasjon i kommunale forskrifter for tildeling av langtids sykehjemsplass - Jorunn Hoås Rødal; Lisa Hansson; Ralf Kirchhoff (Tidsskrift for Omsorgsforskning)
Norske kommuner skal ha forskrifter med kriterier for tildeling av langtids sykehjemsplass. Det kan tenkes at lokal autonomi og variasjon mellom kommunene kan gjenspeiles i forskriftene. Kunnskap om innholdet i forskriftene er derfor et viktig bidrag i diskusjonen om likhet og rettferdighet i tildeling av helse- og omsorgstjenester. Vi gjorde en innholdsanalyse av forskriftene med et mixed methods-design. Standardisering og variasjon ble undersøkt gjennom en plagiatanalyse av teksten i forskriftene. Vi brukte det metateoretiske perspektivet institusjonelle logikker og teorier om handlingsrom til å undersøke innholdet i logikkene. Det er noe standardisering, men i hovedsak variasjon i forskriftene innad i fylkene og nasjonalt. Vi identifiserte en medisinsk/faglig logikk (80 prosent av kommunene), en New Public Management-logikk (to tredjedeler av kommunene) og en hjemstedslogikk (en tredjedel av kommunene). Det er også variasjoner innad i logikkene, for eksempel i beskrivelser av behandling av ektefelle. Svært detaljerte forskrifter begrenser tjenesteutøvernes handlingsrom i tildeling av langtids sykehjemsplass, og variasjonen kan påvirke likhet og rettferdighet i praksis. Stor innholdsmessig variasjon i forskriftene og dominans av ulike institusjonelle logikker kan utfordre hvordan nasjonale prioriteringskriterier blir brukt.