Jezus Izaaka z Trok: krytyczna prezentacja z perspektywy teologii fundamentalnej - Marek Skierkowski (Studia Teologiczne)
Artykuł dotyczy Izaaka Ben Abrahama z Trok (ok. 1533-1594 lub ok. 1525-1586), karaickiego uczonego, który napisał słynną apologię zatytułowaną Chizuk emuna. Ona przez długi czas pozostawała w manuskrypcie i każdy kopista mógł modyfikować tekst podług swoich poglądów. Dzieło zostało najpierw opublikowane, w tłumaczeniu łacińskim, przez Wagenseila w jego Tela Ignea Satanae (1681), ale dopiero przekład angielski (który ukazał się w 1851 roku) nadał apologii trwałe znaczenie na polu rozumienia Jezusa. Artykuł odnosi się krytycznie do tej właśnie wersji angielskiej, pokazując na czym dokładnie polega główny problem z żydowskim odczytywaniem czterech ewangelii.