Від образотворчого мистецтва до літератури: фактор першої збірки у творчості поетів-художників - Наталія Мочернюк (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
У статті простежено особливості поетики перших збірок західноукраїнських митців-універсалістів 20–30-х років ХХ століття. Поетичний дебют художників С. Гординського, В. Гаврилюка, І. Крушельницького відображає їхні пошуки власного голосу в поезії, тісні зв’язки з образотворчим мистецтвом. Зважаючи на різницю, закорінену в природі пластичних мистецтв і поезії, зроблено спробу встановити міру близькості словесної творчості цих митців до суміжної естетичної галузі з урахуванням специфіки їх творчого розвитку в наступних збірках.