ХУДОЖНІ ВИМІРИ ІСТОРИЧНИХ ПОСТАТЕЙ ГЕТЬМАНІВ У ЛІТОПИСІ САМОВИДЦЯ - Назарій Баранівський (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Літературознавство. Мовознавство. Фольклористика)
Вступ. Літопис Самовидця представляє собою вагомий текст барокової історіографії та є зразком козацького літописання. Унікальний оригінальний характер пам'ятки полягає у специфічному художньому трактуванні історичних персонажів. Літописний текст має виражений літературний характер. Це пам'ятка не лише історична, історіографічна, а й художня. Літературність літопису Самовидця – основа авторського тлумачення реальних історичних постатей. Натомість історичний вимір постає з авторських суб'єктивних позицій, тобто визначальним є підхід художній.