Perspektywy rozwoju polskiej wsi – wybrane zagadnienia - Jerzy Bański (Wieś i Rolnictwo)
Podstawowym celem opracowania jest wskazanie perspektyw rozwoju polskiej wsi w perspektywie kilku dekad. Autor zidentyfikował najważniejsze tzw. megatrendy mające wpływ na przyszły obraz Polski. Należą do nich: globalizacja, rozwój nowych potęg gospodarczych, lokalizm, polaryzacja demograficzna, przemiany środowiska naturalnego, dywersyfikacja źródeł energii, rozwój społeczeństwa informacyjnego i opartego na wiedzy. W dalszej części opracowania omówiono najważniejsze współczesne procesy oraz zjawiska społeczne, gospodarcze i środowiskowe na obszarach wiejskich, które będą kształtowały przyszłość polskiej wsi. Obraz wsi w ciągu najbliższych 20–30 lat prawdopodobnie nie ulegnie radykalnym przemianom, ale można postawić tezę, że będzie ona bardziej różnorodna, bardziej aktywna i bardziej atrakcyjna.