شناسایی ماهی آزاد دریای خزر (Kessleri, 1877) Salmo caspius و قزل‌آلای رنگین‌کمان (Walbaum, 1792) Onchorhyncus mykiss فرار کرده از قفس‌های پرورشی با استفاده از توالی‌یابی ژن Cyt b در حوضه جنوبی دریای خزر - سیده سارا جعفری کناری; رسول قربانی; حمید رضا رضایی; رحمت اله ندافی; حدیثه کشیری; فرانسوآ پمپنون (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
تشخیص ظاهری ماهی آزاد دریای خزر، (Salmo caspius (Kessleri, 1877 و ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorhyncus mykiss (Walbaum 1792 که ممکن است از قفس های پرورشی مستقر در سواحل جنوبی دریای خزر و یا مراکز تکثیر فرار کرده و به دریا راه یافته باشند، بسیار دشوار است. در این مطالعه، تعداد 20 ماهی از مناطق مختلف دریای خزر: بندر انزلی (3 ماهی آزاد)، تنکابن (4 ماهی آزاد، 1 ماهی قزل آلای رنگین کمان)، نوشهر (1 ماهی آزاد، 1 ماهی قزل آلای رنگین کمان)، فریدونکنار (3 ماهی آزاد)، ساری (1 ماهی آزاد، 1 ماهی قزل آلای رنگین کمان) و میانکاله (3 ماهی آزاد، 1 ماهی قزل آلای رنگین کمان) صید و با استفاده از توالی یابی ژنومی تا حد امکان این دو گونه را از هم تفکیک و شناسایی کرد. نتایج اولیه توالی یابی ژنوم میتوکندریایی درصد نزدیکی ژنوم توالی یافته با گونه های ثبت شده در GenBank را نشان داد. نمونه های صید شده در میانکاله، ساری و فریدونکنار و انزلی با ظاهری بسیار شبیه به ماهی آزاد، در توالی یابی شباهت بالای ژنومی را با ماهی قزل الا رنگین کمان نشان دادند. بقیه نمونه ها با ظاهر ماهی آزاد همان توالی ماهی آزاد را نشان دادند. بر اساس این مطالعه، احتمال فرار قزل آلا از قفس های پرورشی وجود دارد که می‌تواند اثرات زیادی بر اکوسیستم منطقه و آبزیان از جمله گونه های دیگر ماهی بگذارد.