Równania Liniowej Teorii Sprężystych Powłok Strukturalnych - J. Gierliński (Engineering Transactions)
W pracy przedstawiono metodę analizy statycznej przestrzennych ustrojów prętowych o węzłach usytuowanych na dwóch, niewiele odległych powierzchniach. Metodę analizy tych konstrukcji, zwanych powłokami strukturalnymi, opracowano na podstawie modelu ciągłego ustroju, zakładając gęstość i regularność siatek prętowych rozpatrywanych konstrukcji, wyprowadzono podstawowy układ równań pozwalający na wyznaczenie deformacji tych ustrojów. Równania te dotyczą powłok strukturalnych o dowolnych typach siatek prętowych, przy założeniu przegubowego połączenia prętów w węzłach. Następnie podano wzory określające siłę w każdym pręcie. Przedstawiono również kilka sposobów uproszczenia podstawowego układu równań. Opracowaną metodę zilustrowano przykładem obliczeń powłoki walcowej typu Unibat.