Rola Słupska w kształceniu młodzieży wiejskiej regionu słupskiego - Paulina Szmielińska-Pietraszek; Wioletta Szymańska (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Artykuł dotyczy próby oceny roli miasta Słupska w kształceniu młodzieży z obszarów wiejskich regionu słupskiego. Dokonana analiza opiera się z jednej strony na badaniu prowadzonym wśród młodzieży uczęszczającej obecnie do szkół ponadgimnazjalnych w mieście, a z drugiej wśród młodzieży gimnazjalnej mieszkającej na obszarach wiejskich, stojących przed koniecznością wyboru dalszej drogi edukacyjnej.