Yaşlılarda Koah Ve Beslenme Yaklaşımları - Sedat Arslan (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) morbidite ve disabilitenin önemli bir nedenidir. Solunum sisteminde yaşla birlikte meydana gelen; solunum kaslarının kuvvetinde azalma, akciğer parankiminde anatomik değişiklikler gibi fizyolojik değişimlerin sonucu olarak hava akışında, gaz değişim etkinliğinde azalmalar meydana gelir. KOAH’lı yaşlı hastalarda negatif enerji dengesi ve negatif protein dengesi bulunmaktadır. Bu hastalarda öncelik; ileri derecede ağırlık kaybı ve kaşeksi ortaya çıkmadan beslenme durumunun düzenlenmesi ile bu durumu önlemek olmalıdır. Bu hastalarda beslenme destek ürünlerinin kullanılmasından ziyade erken dönemde diyetin düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. KOAH’lı hastalarda solunum güçlüğüne neden olması nedeniyle günlük enerjinin karbonhidratlardan gelen oranının