Czy „świętość” tematu uszlachetnia dzieło? Pozaartystyczne kryteria oceny dzieła filmowego - Urszula Jarecka (Kwartalnik Filmowy)
Pytanie o to, kiedy estetyczna ocena filmu nie jest kluczowym czynnikiem decydującym o jego wartości, stanowi punkt wyjścia artykułu Jareckiej. Powołując się na krytyczne oceny wybranych znanych filmów i analizując zainteresowania widzów, Jarecka próbuje zdefiniować determinanty pomijania kryteriów artystycznych, czyli „estetycznej pobłażliwości” wobec danego filmu. Twierdzi, że można wyróżnić kilka grup tematów filmowych, które stanowią swoistą tarczę ochronną przed niedostatkami artystycznymi i same wyznaczają ramy oceny filmu.