Yavaş Gelişen Sentetik Etlik Piliç Genotipleri ile Ticari Etlik Piliçlerin Büyüme, Karkas Özellikleri ve Bazı Ekonomik Parametreler Bakımından Karşılaştırılması - Musa Sarıca; Vedat Ceyhan; Umut Sami Yamak; Ahmet Uçar; Mehmet Akif Boz (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışmada yavaş gelişen 2 etlik piliç genotipinin SG1, SG2 49 günlük ve hızlı gelişen bir ticari etlik piliç genotipinin 42 FG1 ve 49 günlük FG2 besi süresi sonunda besi performansları, karkas özellikleri ve bazı ekonomik parametreleri karşılaştırılmıştır. İki dönem yürütülen denemede; her dönemde her genotipten 260, toplam 1560 260 x 3 x 2 civciv kullanılmıştır. Civcivler her genotipte 10 tekerrür olacak şekilde yer bölmelerinde büyütülmüştür. Besi süresince gruplarda SG1, SG2, FG1, FG2 canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve ölüm oranı, besi süresi sonunda ise kesim ve karkas özellikleri belirlenmiştir. Üretim masrafları ve piliç eti satış değerlerine ait verilerden yararlanılarak gruplarda maliyet, karlılık ve teknik etkinlik skorları hesaplanmıştır. Grupların teknik etkinlik skorları stokastik sınır modeli SSM ile tahmin edilmiştir. SG1 ve SG2 genotipleri kesim canlı ağırlığına 2.0-2.5 kg 49 günde ulaşmış; yem tüketimleri ise FG1’in yem tüketim düzeyine yakın olmuştur. Göğüs oranı FG1 ve FG2’de, but oranı ise SG1 ve SG2’de yüksek bulunmuştur. En yüksek nispi karlılık FG1 grubunda olmuş, bunu FG2, SG2 ve SG1 izlemiştir. SG1, SG2, FG1 ve FG2’nin teknik etkinlik skorları 0.9632, 0.9639, 0.9664 ve 0.9699 bulunmuştur P