Gmina wiejska w Księstwie Warszawskim - Tadeusz Mencel (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Konstytucja Księstwa Warszawskiego z 22 lipca 1807 r. (art. 64-67) podzieliła kraj na departamenty, powiaty i bliżej nieznane w stosunkach polskich municypalności, na czele których mieli stać merowie, określeni w tłumaczeniu polskim jako burmistrzowie lub prezydenci (Chaque municipalité est administré par un maire ou président).