Nordmenn først?<subtitle>Forholdet mellom universelle menneskerettigheter og nasjonale interesser som teologisk problem, og et utkast til en filosofisk løsning</subtitle> - Asle Eikrem (Teologisk Tidsskrift)
I krisetider blir vi på en særlig måte konfrontert med det faktum at vi som mennesker, både som individer og som organisert i fellesskap, er i besittelse av begrensede ressurser. I situasjoner hvor slike ressurser må fordeles, er vi tvunget til å gjøre vanskelige avveininger mellom konkurrerende forpliktelser overfor ulike (grupper) mennesker. Denne artikkelen forsøker å formulere forholdet mellom universelle menneskerettigheter og sivile rettigheter som teologisk problem, samt komme med et forslag til en løsning. Den politisk-filosofiske løsningen formuleres innenfor en antropologisk ramme som teologisk etikk er vel skodd til å begrunne.