Czas i pole widzenia. Antysyjonizm 1967–1968 i 2023–2024: początki perspektywy porównawczej - Anna Zawadzka (Adeptus)
7 października 2023 r. Hamas bezprecedensowo zaatakował izraelskich cywili. Od tego czasu przez niemal cały świat przetacza się kampania przeciwko Izraelowi. Ze względu na dyskursywne motywy przewodnie tej kampanii – antysyjonizm, antykolonializm, antyimperializm – adekwatny kontekst porównawczy dla niej stanowi polska kampania antysemicka z lat 1967–1968, która przebiegała pod analogicznymi hasłami. W jaki sposób wiedza o tzw. Marcu pomaga zrozumieć aktualne napięcie wokół Izraela? Jakie mechanizmy społeczne i jaką dynamikę antysemityzmu unaocznia takie porównanie? Z czego wynika tak ogromna inwestycja emocjonalna jednostek i wspólnot w budowanie obrazu Żydów jako sprawców?