Bartın Yaylalarının Rekreasyon ve Turizm Kullanımları Açısından İrdelenmesi - Sebahat Açıksöz (Journal of Agricultural Sciences)
Ülkemizde nüfus artış hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle, doğal ve kültürel kaynaklar hem temel hem de rekreasyon ve turizm gibi gereksinimlerin karşılanması amacıyla giderek yoğun kullanılmaktadır. Günümüzde rekreasyon ve turizm konusunda sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için akılcı alan kullanım plânlamaları doğrultusunda alternatif turizm türleri geliştirilmiştir. Özellikle ülkemizde, geleneksel yapıya da bağlı olarak, alternatif turizm türlerinden biri olan yayla turizmi önem kazanmaktadır. Bartın Kenti alternatif turizm türlerinin özellikle yayla turizminin yapılabileceği potansiyel alanlara sahiptir. Araştırmada ele alınan Ardıç, Gezen, Uluyayla ve Zonl yaylalarının sahip oldukları doğal ve kültürel kaynaklar yerinde gözlemler ve Hızlı Kırsal Değerlendirme Tekniği kullanılarak belirlenmiştir SW0T Analizi ile; alanların rekreasyon ve turizm etkinlikleri açısından sahip oldukları güçlü yönler ve olanaklar, etkinliklerin gerçekleştirilmesinde olumsuz katkıları olan zayıf yönler ve kısıtlamalar ortaya konulmuştur. Zayıf yönler ve kısıtlamaların kısmen ya da tamamen ortadan kaldırılabilmesi için öneriler geliştirilmiştir. Bu değerlendirmeler ve öneriler sonucunda yaylalar için en uygun etkinlikler kamplng-çadırlı kamp, klimatizm, dağ bisikleti, mağaracılık (Uluyayla için), golf (Uluyayla için), at İle gezinti, dağcılık, trekking, kayak kuş gözlemciliği ve doğada serbest yürüyüş olarak belirlenmiştir