Meyve Bahçelerinde Mikro Sulama Sistem Maliyetlerinin Karşılaştırılması - Osman Yıldırım; Lulu Kaya (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara şt ı rma ve Uygulama Çiftliğindeki meyve bahçesi model al ı narak, farkl ı dikim aral ı kları ndaki meyve ağaçları , farkl ı bahçe büyükiükleri ve de ğ işik özellikteki su kayna ğı koşullar ı için damla ya da damla yöntemiyle yeterli ı slatma oran ı n ı n elde edilemedi ğ i durumda a ğ açalt ı mikro yağmurlama sulama sistemleri planlanm ış , sistem unsurları boyutland ı rı lmış ve birim alan sistem debileri ile sulama sistemlerine ilişkin değ iş ik maliyet unsurlar ı elde edilmiştir. Sonuçta, birim alan sistem debileri 0.6-1.8 Us/ha aras ı nda bulunmuş , 10 da dan itibaren sistem debileri aras ı nda önemli farkl ı l ı k gözlenmemiş ve 5 da alan için bu değ erler diğerlerine oranla % 80.0-116.7 daha yüksek olmu ştur. Birim alana dü şen y ı ll ı k toplarn masraflar, bahçe büyüklü ğü artt ı kça azalmış , 50 da dan itibaren bu azalma önemli düzeyde oimam ıştı r. Bu değerler ayr ı ca, ağ aç dikim araliklar ı artt ı kça azalm ış , ancak, su kayna ğı dinamik yüksekliğ i artt ı kça artış göstermiştir. Yı ll ı k toplam masraflar içerisinde sabit, işletme, enerji, bak ı m-onar ı m ve sulama işçiliğ i masrafları n ı n pay ı , s ı ras ı yla, % 92.8-97.6, % 2.4-7.2, % 0.0-4.5, % 0.9- 1.0 ve % 0.8-2.5 aras ı nda kalm ışt ı r.