بررسی تأثیر ریسک ژئوپلیتیک و پاندمی کووید-19 بر بازدهی و نوسانات بازدهی بیت‏ کوین - علی رضا شریف مقدسی; الهام محمدلو (پژوهش‌های برنامه و توسعه)
ریسک ژئوپلیتیک که مجموعه‌ای از مخاطرات، نا‌اطمینانی‌ها و شوک‌های مرتبط با موقعیت‌های سیاسی و جغرافیایی است، ازطریق متغیرهای اجتماعی و اقتصادی با تأثیر بر رفتار سرمایه‌گذاران در بازارهای مالی؛ به‏ ویژه بازار رمزارزها و به‏ خصوص رمزارز بیت‏ کوین نوساناتی را به‏ وجود می‌آورد. همچنین شیوع بیماری کووید-19 به ‏عنوان یکی از مشکلات جدید و جدی توانست همۀ جهان و به‏خصوص بازارهای مالی را تحت ‏تأثیر خود قرار دهد. چون درگیری و میزان آن درکشورهای جهان توسط این پاندمی متأثر از ریسک ‏های ژئوپلیتیک بود، بنابراین در این تحقیق به بررسی تأثیر ریسک ژئوپلیتیک وپاندمی کووید-19 بر بازدهی و نوسانات بازدهی بیت ‏کوین ‏پرداخته می ‏شود.در این مقاله از داده ‏های قیمت ارز دیجیتال بیت‏ کوین برای دورۀ ماهانه 01/2011 تا 08/2022 شامل140 ماه استفاده شده است. با به‏ کارگیری مدل EGARCH و آزمون نتایج، عدم تأثیرگذاری همه‏ گیری کووید-19 بر بازدهی بیت‌کوین و تأثیر منفی آن بر نوسان بازدهی بیت ‏کوین نشان داده می‌شود. درنهایت، نتایج نشان می‏ دهند ریسک ژئوپلیتیک بر بازدهی بیت ‏کوین بی‏ تأثیر، ولی منجر به افزایش نوسانات بازدهی بیت‏ کوین می‏ شود.