Belli Parametrelere Göre Kuşaklararası Sosyal Değişme (Aile Değerleri Üzerine Bir Karşılaştırma) - Ali Abay; Sevim Atila Demir (Akademik İncelemeler Dergisi)
Her geçen gün birçok unsurun etkisiyle (göç, teknolojik yenilikler vb...) sosyal değişme gerçekleşmektedir. Bu değişmeler çoğu zaman gözle görülemeyecek nitelikte ve özellikle beklenti, algı ve değerlerde yaşanmaktadır. Var olan ve kolayca ölçülebilen fiziki değişmeler asıl sosyal değişimin sadece çok küçük bir kısmını oluşturur. Günümüzde ortaya çıkan problemleri tanımlamada ve bireylerin değişen durumlara sağlıklı adaptasyonunun sağlanmasında, değişimin boyutu ve niteliğinin belirlenmesi önemlidir. Bu çalışmada belli parametrelere göre iki kuşak arasındaki sosyal değişmenin boyutunun ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 25 ebeveyn ve onların çocuklarından oluşan 25 kişi ile derinlemesine mülakat yapılmıştır. Araştırma sonucunda bazı noktalarda kuşaklararası değişme daha yavaş iken bazı konularda ise çok ciddi boyutlarda yaşandığı gözlemlenmiştir.