РОЗВИТОК КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ОСВІТЯН У ГАЛУЗІ ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЦИФРОВОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Марія Анатоліївна Умрик; Наталія Вікторівна Морзе; Євгенія Миколаївна Смирнова-Трибульська (Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету)
Стаття аналізує останні дослідження в напрямку використання штучного інтелекту (ШІ), а саме – аналіз підходів до визначення компетентностей у галузі використання ШІ з урахуванням викликів цифрового суспільства. Здійснено порівняльний аналіз рамок цифрових компетентностей, компетентностей у галузі використання ШІ для громадян та освітян з уточненням взаємозв’язку між цифровою компетентністю і компетентністю у галузі використання ШІ. Визначено складові зазначених компетентностей  в цифровому суспільстві та побудована структура  компетентностей  використання ШІ з детальним описом визначених компетентностей, а саме з прикладами знань, умінь навичок і досвіду роботи громадян у даній галузі. Автори обґрунтовують, що деякі компетентності в побудованих рівнях розвитку компетентностей у галузі використання ШІ не варто розміщувати в горизонтальному спрямуванні, адже деякі з них мають чітке вертикальне направлення, і які будуть розвиватися на усіх зазначених трьох рівнях розвитку структури  компетентностей використання ШІ для освітян. Такі компетентності визначаються авторами як наскрізні компетентності у галузі використання ШІ. В статті також виокремлено окрему категорію компетентностей, формування і розвиток яких буде стрімко виникати з розвитком ШІ і цифрового суспільства зокрема, – це майбутні компетентності в галузі використання ШІ, що виникатимуть. Авторами запропоновано оновлену модель рівнів розвитку для компетентностей у галузі використання ШІ для освітян з врахування наскрізних і майбутніх компетентностей в галузі використання ШІ.