L' oli de ginebre: producció i comerç a la Catalunya d’època moderna. Estudi dels forns de ginebre a les Terres de l’Ebre - Judit Vidal Bonavila (Estudis d'Història Agraria)
Els productes per donar solució a problemes medicinals, veterinaris i cosmètics han evolucionat considerablement en l’últim segle. Això ha desplaçat, fins gairebé a la seva desaparició, remeis tradicionals que han tingut un paper molt destacat en la història de la medicina. A partir de la destil·lació en sec de les soques del càdec s’obtenia una resina coneguda com a oli de ginebre. Aquest producte era molt utilitzat contra les infeccions i els paràsits que patien tant les persones com els animals domèstics; per tant, es va produir i comercialitzar de manera notòria a partir del segle xvii i fins ben entrat el xx. Principalment es tractava d’una explotació del medi natural complementària de l’activitat agrícola i de la qual han quedat pocs registres. No obstant això, a la zona de la Ribera d’Ebre i els voltants s’han preservat forns de pedra seca de grans dimensions destinats a aquesta producció a major escala. La conservació i la divulgació d’aquestes construccions ens permeten conèixer aquesta activitat en el nostre territori i interpretar-les com un patrimoni que cal preservar.