Jēkaba Prīmaņa personības un darbības šķautnes – zināmais un mazāk zināmais - Rita Grāvere; Jānis Vētra (Acta Medico-Historica Rigensia)
Latviešu anatoms un antropologs profesors Jēkabs Prīmanis (1892–1971) ir iekļauts 100 Latvijas izcilāko personību sarakstā. Studentu aprindās un sabiedrības skatījumā viņš bija (un lielā mērā ir vēl šodien) Latvijas medicīnas un antropoloģijas vēstures leģendāra personība, kuras gaitas ar laiku apaugušas mītiem un nostāstiem – turklāt gan pozitīvā, gan arī negatīvā vērtējumā.