Безсторонність суду у кримінальному провадженні крізь призму практики Європейського суду з прав людини - M. A. Pohoretskyi; O. S. Starenkyi (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджено зміст, юридичну природу та значення принципу (засади) безсторонності суду, який є важливою складовою права на справедливий судовий розгляд, гарантованого пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, з особливим акцентом на кримінальному процесуальному аспекті. Авторами здійснено докладний аналіз підходів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) до тлумачення цього принципу, розкрито специфіку його застосування через призму суб’єктивного та об’єктивного критеріїв оцінки безсторонності суду. Особлива увага приділена аналізу релевантної прецедентної практики ЄСПЛ: авторами здійснено порівняння справ, у яких Суд констатував порушення безсторонності, із ситуаціями, де порушень не було встановлено, що дозволило виокремити типові фактори, які свідчать про упередженість суду, та визначити межі допустимості поведінки суддів з погляду Конвенції.