Öğrenen Örgütler, Örgütsel Değişim ve Değişime Direnç: Bir Tipoloji Önerisi - Ümit ERCAN (Journal of Human and Work)
Tüm bireyler, gruplar, organizasyonlar veya toplumlar çevrelerinde meydana gelen değişim ile başa çıkmayı ve değişime uyum sağlamayı öğrenmek zorundadırlar. Her ne kadar söz konusu değişimi engellemek mümkün olmasa dâhi, genel olarak değişime maruz kalan tüm bu aktörler değişime direnç gösterirler. Değişim sürecini yönetebilmek ve değişime direnci engelleyebilmek özellikle liderler ve değişimi talep eden takipçileri için önemli bir husustur.Liderler ve takipçileri değişimin ve değişime direncin ana unsurlarıdır. Bu çalışmada; öncelikle organizasyonel öğrenme ve örgütsel değişimin kuramsal çerçevesi, kavramlara ilişkin yazın taraması ve güncel yaklaşımlar tartışılmıştır. Daha sonra örgütsel öğrenme ve öğrenen örgüt olgusunun sonucu olarak ortaya çıkan örgütsel değişim ve değişime dirençle ilgili genel bir değerlendirme yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise örgütsel değişim ve değişime direnç konusunda bir tipoloji önerisi sunulmuştur.