Про параметри розсіяного руйнування конструкційних матеріалів - В'ячеслав Малинський; Микола Бобир; Олександр Тимошенко (Mechanics and Advanced Technologies)
Описані результати застосування різних механічних характеристик конструкційних матеріалів в якості скалярних параметрів пошкоджуваності. Використані поняття модуля Юнга першого та другого роду, об’ємного модуля та коефіцієнта Пуассона. Прийняті гіпотези еквівалентності деформацій та питомих енергій деформування для не пошкодженого та пошкодженого станів початково ізотропних металічних матеріалів. Отримані закономірності накопичення розсіяних руйнувань для сталі 12Х18Н10Т та алюмінієвого сплаву Д16Т за умов активного пружно-пластичного деформування. Встановлено, що використання двох феноменологічних параметрів пошкоджуваності на основі гіпотези еквівалентності питомих енергій деформування дає суттєве уточнення визначення напружено-деформованого стану високо навантажених елементів конструкцій різного призначення.