Wpływ wynagrodzeń na wzrost gospodarczy regionów Polski i Ukrainy - Oleksandr Shubalyi; Andrzej Miszczuk (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Celem artykułu jest analiza trendów i ocena wpływu dynamiki przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia na wzrost gospodarczy w regionach Polski i Ukrainy, mierzony PKB per capita w latach 2004–2019/2020. Wyniki przeprowadzonego badania pokazały, że średnio w Polsce i w prawie wszystkich jej regionach (poza lubuskim i świętokrzyskim) wzrost przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ma bardzo pozytywny wpływ na wzrost PKB per capita. Sytuacja na Ukrainie jest mniej optymistyczna. W dwóch regionach, w których agresja Federacji Rosyjskiej rozpoczęła się w 2014 r. (obwody doniecki i ługański), zależność między tymi wskaźnikami jest bardzo niska. Również w zdecydowanej większości regionów Ukrainy zmiana PKB per capita jest nie- elastyczna w stosunku do zmiany przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia. Może to być spowodowane orientacją surowcową eksportu oraz niewielką liczbą branż high-tech wytwarzających produkty o wysokim udziale wartości dodanej, w których istotny jest wzrost płac. Analiza dynamiki PKB per capita i przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia wykazała, że Ukraina dopiero w latach 2018–2019 osiągnęła wartość tych wskaźników na poziomie, którym Polska cechowała się, wchodząc do Unii Europejskiej w 2004 r.