Організаційна структура нотаріату та принципи її побудови - D. O. Solotskyi (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена дослідженню організаційної структури нотаріату та принципам його побудови. В цьому контексті зазначено, що організаційна структура нотаріату відображає компетенцію та систему нотаріальних органів та посадових осіб, які уповноважені здійснювати нотаріальну діяльність. Встановлено, що організаційна система нотаріату залежно від правового статусу її суб’єктів та наявності у них правомочностей щодо нотаріальної діяльності включає: 1) загальних суб’єктів, які можуть вчиняти будь-які нотаріальні дії – а) нотаріуси, які можуть бути як державними, так і приватними; б) уповноважені посадові особи, що залучені до нотаріальної діяльності через територіальну ознаку (ті, що знаходяться за межами території України або на території сільських населених пунктів); 2) спеціальних суб’єктів, що можуть вчиняти окремі нотаріальні дії у визначених законом випадках – уповноважені посадові особи, що залучені до нотаріальної діяльності через локальну ознаку.