Oczami innych. Między nauką a praktyką społeczną - Sławomir Sikora (Kwartalnik Filmowy)
W latach 20. ubiegłego wieku Bronisław Malinowski pisał, że celem i ambicją antropologa powinno być uchwycenie tubylczego punktu widzenia, stosunku krajowca do życia, zrozumienie jego poglądu na jego świat. Pierwszym poważnym studium, które miało ucieleśniać ów postulat był projekt Sola Wortha i Johna Adaira, opisany zresztą w książce Through Navajo Eyes (1972). Odnosząc się do tej pracy, Sikora analizuje kilka współczesnych przykładów filmów spoza dyscypliny, wykorzystujących jednak perspektywę „tubylców”. Koncentruje się przede wszystkim na filmach Przeznaczone do burdelu (reż. Z. Briski, R. Kauffman, 2004), Latawce (reż. B. Dzianowicz, 2007) i Un autre regard (reż. M. Latałło, 2007).