TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE ASPEKTY OCENIANIA OSIĄGNIĘĆ EDUKACYJNYCH UCZNIÓW - M. Hnatiuk (Естетика і етика педагогічної дії)
W artykule przedstawiono wybrane aspekty oceniania osiągnięć edukacyjnych uczniów ukształtowane w odmiennych systemach edukacji. Zwrócono uwagę na przedmiot oceniania − wiadomości, umiejętności, nawyki i postawy uczniów oraz podkreślono, że w wielu systemach edukacji przedmiot sprawdzania jest ten sam i od wielu lat pozostaje niezmiennym. Opisano rodzaje oceniania, które zostały ukształtowane w systemie edukacji: ocenianie kształtujące i sumujące, zewnętrzne i wewnątrzszkolne, intuicyjne i analityczne oraz ocenianie wzmacniające, które minimalizuje odsiew i odpad uczniów na poszczególnych etapach edukacji. Zaznaczono, że w ukraińskim systemie oświaty ocenianie, jako procedura pedagogiczna ma zarówno kontekst jakościowy, jak i ilościowy. Obok tradycyjnych metod oceniania wiedzy i umiejętności uczniów zaprezentowano metody niekonwencjonalne.