ВПЛИВ ЦИФРОВІЗАЦІЇ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - Анна Зіміна; Ольга Кавун (Економіка та суспільство)
У статті досліджується вплив процесів цифровізації на трансформацію сучасних економічних відносин. Проаналізовано ключові аспекти впровадження цифрових технологій у різні сфери діяльності, зокрема медицину, освіту і науку, електронну комерцію, фінансовий сектор, юриспруденцію, транспортну галузь, а також для організації виробничих, сервісних та логістичних процесів підприємств. Особлива увага приділена інтеграції передових цифрових технологій, таких як блокчейн, мережі п’ятого та шостого поколінь, а також штучного інтелекту, в економічні процеси. Дана оцінка факторам сприяння підвищенню прозорості, безпеки транзакцій, ефективності управління базою даних та автоматизації бізнес-процесів. Розглянуто переваги цифровізації, такі як підвищення продуктивності, зниження транзакційних витрат, скорочення ризиків, які пов’язані з кібербезпекою, а також адаптацію ринку праці через впровадження новітніх механізмів та інструментів запобіганню цифрової нерівності в сучасних умовах господарювання. Дана оцінка ролі державної політики у формуванні умов регулювання та цифрового розвитку. Запропоновано напрямки комплексного підходу до оцінки ступеня модернізації економічних відносин за рахунок прискорення цифровізації основних бізнес-процесів із залученням людських ресурсів паралельно з використанням цифрових технологій та інструментів.