Składniowo niesamodzielne syntagmatyczne części mowy we współczesnym śląskim języku literackim (przyimki, spójniki, relatory, partykuły) - Henryk Jaroszewicz (Acta Universitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia)
Celem artykułu jest przedstawienie i krótkie omówienie wybranych składniowo niesamodzielnych części mowy współczesnego języka śląskiego — przyimków, spójników, relatorów i partykuł. Za materiał badawczy do zaprezentowania poszczególnych części mowy posłużył korpus językowy (453 000 słów), na który składają się pełne teksty jedenastu noweli i zbiorów opowiadań opublikowanych śląszczyzną po 2016 roku. Analiza pozwoliła na stwierdzenie częstego występowania homonimii, szczególnie wśród relatorów i spójników. Zauważono również, że dużo częściej spotyka się formy używane wspólnie przez śląskich pisarzy niż indywidualizmy i efemerydy (około 85%). Badanie potwierdziło odrębny charakter śląskiej leksyki, wciąż bazującej na dialektach lokalnych. Wpływ standardowej polszczyzny na system śląskich przyimków, spójników, relatorów i partykuł jest niewielki.