Uwagi z okazji jubileuszu austriackiego kodeksu cywilnego z 1811 roku - Stanisław Grodziski (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Środowisko prawnicze Republiki Austriackiej obchodzi w tym roku jubileusz dwustulecia Kodeksu prawa cywilnego, obowiązującego od 1811 roku, niemal bez przerw, do dzisiaj. Przyłączyło się do tej uroczystości także środowisko prawnicze polskie; wprawdzie na ziemiach polskich byłej Galicji Kodeks ten obowiązywał krócej, bo tylko 135 lat (1811-1946), ale miał on poważne znaczenie dla całej nauki prawa prywatnego w Polsce.