Yuriy Noviçky, Hoca Sultan Ahmed Yasavi - Afet Gadirova (Edeb Erkan)
Bu çeviri, Yuriy Noviçky’in “Hoca Sultan Ahmet Yesevi (Kırgız Efsanesi), 1912” adlı makalesinin Rusça’dan tercemesinden oluşmaktadır. Noviçky, Hoca Sultan Ahmet Yesevi hakkında Kazaklar arasında anlatılan birden fazla keramet derleyerek Kırgız Efsanesi başlığı altında yayınlamıştır. Kazaklar, Kırgız olarak isimlendirilmekte ve günümüzde Kırgız olarak isimlendirilen topluluk ise Kara Kırgız olarak adlandırılmaktadır. Bunun için makale Kazaklardan derlenen kerametlerden oluşmakta ve Hoca Sultan Ahmet Yesevi’nin doğumu, çocukluğu, kardeşleri, gençliği ailesiyle birlikte aktarılmaktadır. Kerametlerin ilk bölümü, babası İbrahim Ata ve Hoca Sultan Ahmet Yesevi anlatımında geçmektedir. İkinci olarak inkarcı Yahudi, Julbars Ata, Timur Han, Karadağ ve Sirderya ile devam etmektedir. Metinde, Hoca Sultan Ahmet Yesevi’nin çocukluğu ve yaşamının anlatılmasının yanı sıra farklı din mensuplarına karşı, sabrı ve hoşgörüsü ile hakikatin bütün kullar için geçerli olduğunu öğütlemektedir. Ayrıca Hoca Sultan Ahmet Yesevi’nin vefatından sonra da kerametinin devam ettiği yine metinde aktarılmaktadır.