Cihat Hususunda Devlet Başkanının İzni Meselesi - Abdulbaset İbrahimoğlu (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Cihadın emredilmesi, başlatılması ve sonlandırılması gibi cihatla ilgili bütün işlerin mercii Müslümanların halifesidir. Bu konuya delil teşkil etmesi bakımından manevi mütevatir hadislerin yanında Kur ’ani deliller de mevcuttur. Ancak devlet başkanının kâfir olması, devlete ihanet etmiş olması gibi bazı istisnai durumlarda kendisine itaat edilmez. Cihadın sahih olması için Müslümanların tek bir başkanının olması şart olmayıp günümüzde olduğu gibi devlet başkanlarının çok olması bunun için yeterli bir unsurdur. Günümüzde bazı Müslümanlar İslam tarihinde sadece bir defa olmuş istisnai olayları delil alarak Allah yolunda yapılan cihat için devlet başkanının her zaman iznine gerek olmadığını savunarak yanlışa düşmektedirler. Bu kişiler kendileri saptığı gibi başkalarını da saptırmaktadırlar. Bu çalışma, cihad hususunda sapıtanlara karşı Kuran, Hadis ve diğer kaynaklardan getirilmiş delillerle yapılmış bir reddiye hükmündedir.