Instrumenty wspierania rozwoju gospodarczego w systemie zarządzania gospodarką lokalną w współczesnej Polsce - Andrzej Kozera (Facta Simonidis)
Władza lokalna powinna odgrywać znaczną rolę w kształtowaniu gospodarczej płaszczyzny rozwoju lokalnego, ponieważ zgodnie z ideą samorządności ma za zadanie sterować rozwojem gospodarki lokalnej. Obowiązek pomagania przedsiębiorcom w prowadzeniu działalności gospodarczej jest podstawowym zadaniem samorządowym. Bez udziału i pomocy samorządów trwały i wyraźny rozwój gospodarczy nie jest możliwy. Może się on dokonać tylko wtedy, gdy działalność przedsiębiorców w każdej gminie spotka się z odpowiednim wsparciem. Samorządy powinny być partnerem dla przedsiębiorców, służyć im wszechstronną informacją a także pomocą. Ponieważ wszystkim samorządom zależy, a przynajmniej powinno zależeć, na rozwoju gospodarczym danego obszaru, implikuje to ogromną konkurencję pomiędzy poszczególnymi samorządami o inwestorów, inwestycje i lokalizacje nowych podmiotów.