Ameryka Wima Wendersa - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy)
Giżycki analizuje filmy Wendersa pod kątem jego niewątpliwej fascynacji Ameryką. Żaden inny twórca europejski nie zrealizował tylu filmów w Ameryce, które byłyby, jeśli nie koniecznie formalnie europejskie, to przynajmniej jako takie postrzegane. Nie jest to jednak, jak to się dalej okaże, uwielbienie bezkrytyczne. Nie jest to też miłość obustronna. Autor podkreśla rozczarowanie wynikające ze zderzenia wizji reżysera z Ameryką prawdziwą, mitu z rzeczywistością. Mitu zaczerpniętego oczywiście z kina, które Wenders z takim upodobaniem i nostalgią cytował w swojej twórczości.