Kıbrıs II. Mahmut Kütüphanesi ve Havi Olduğu Yazmalar Üzerine Notlar - Mehmet Mahfuz Söylemez (Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Dergisi)
Kıbrıs Osmanlı devletinin bir parçası haline geldikten sonra burada başta medreseler, camiler, sıbyan mektepleri, küttaplar ve kütüphaneler olmak üzere birçok müessese kurulmuştur. Söz konusu kurulan bu kurumlardan biri de II. Mahmut tarafından burada kurdurulan Kütüphanedir. Bu kütüphane 1829 yılında Kıbrıs muhassalı (valisi) Ali Ruhi Efendi tarafından kurulmuştur. Lefkoşa’da Selimiye Camisi’nin hemen yanında bir medrese kütüphanesi olarak kurulmuş olmasına rağmen zamanla merkezi bir kütüphaneye dönüşmüştür. Kuruluş döneminde buraya vakfedilen kitapların yanında zamanla satın alınan bazı eserlerin ko- nulmasıyla kütüphane oldukça zenginleşmiştir. Eserlerden bazısı zamanla kaybolsa da bir kısmı günümüze kadar ulaşabilmiştir. Söz konusu bu eserler günümüzde Girne’de KKTC Milli Arşivi ve Araştırma Dairesinde korunmaktadır.