Acil Tıp Uygulamalarında Makine Öğrenimleri Başrolü Alır mı? - Savaş Sezik (Hitit Medical Journal)
Acil servislerde iş akışlarındaki temel problemler; yoğunluk, gereksiz kullanım eğilimleri ve uzun bekleme süreleri olarak özetlenebilir. Covid-19 pandemisi sırasında kırılma noktasını yaşayan acil servis yönetiminde yeni yaklaşımlar gündeme gelmiştir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, dünya çapında bu zorlukların çözümü olarak, yapay zekâ uygulamalarını acil servis iş süreçlerine dâhil etmeye başlamışlardır. Yapay zeka tabanlı makine öğrenimi modelleri, gelecekte klinik karar destek sistemlerine entegre edilerek hekimlerin iş yükünü azaltmalarının yanında acil servis işleyişleri için de yardımcı rol oynayacaklar gibi görünmektedir. Biz bu yazımızda, acil serviste makine öğrenimi birlikteliğine götüren nedenler temelinde modellemelerin acil servis hizmetlerindeki güncel durumu özetlemeye çalıştık. Makine öğrenimi modellerinin klinisyenlerin karar verme yetilerini geliştirdiği, tanısal hataları ve bilişsel yüklenmeyi azalttığı görüşleri öne çıkmaktadır.