Tip 2 Diyabetes Mellituslu Hastaların Hastalıklarına Yönelik Tutum ve Davranışlarının İncelenmesi - Ahmet Kayabaşı; Yasemin Korkut (Genel Tıp Dergisi)
Bireylerin hastalık algıları, hastalıkla başa çıkma yöntemleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Çalışma, tip 2 diabetes mellituslu hastaların tutum ve davranışlarını değerlendirmek için yapıldı. Bu çalışma kesitseldir. Yazılı hasta onamı alındıktan sonra Sosyodemografik Özellikler Formu, Klinik Veri Formu, Diyabet Tutum Ölçeği ve Yaşam Ölçeği Memnuniyeti anketi kullanılmıştır. Hastaların% 71'i kadındı. Yaş ortalaması 64.7 ± 11.6 idi. Hastaların% 64,5'i ilkokul mezunu,% 74,3'ü evli idi. Klinik özelliklerin dağılımına göre,% 50.3'ü 10 yıl boyunca diyabet geçirirken,% 25.7'si tedavide insülin kullanıyordu,% 14.8'i diyabetik ayağı vardı. Diyabet tutumu ölçeğinin ortalama puanı 3.61 ± 0.41 idi. Hastaların yaşları, aylık gelir düzeyleri, diyabet hastalığı süresi ve diyabet tutumu ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı. Yaşam ölçeği puanları ile memnuniyet düzeyi ile diyabetli hastaların yaş, eğitim, medeni ve aile durumları arasında memnuniyet arasında anlamlı bir fark vardı. Hastaların diyabet tutum ölçeği ile yaşam doyumu ölçeği puanları arasında pozitif yönde zayıf bir ilişki bulundu. Sonuç olarak, diyabete karşı daha olumlu tutum gösteren bireylerin yaşam doyumları arttıkça, hastalarda olumsuz ve olumlu tutumlara neden olan faktörleri belirlemek ve buna göre destek vermek önemlidir.