Erkeklerin Aile İçi Fiziksel Şiddette Bakışı ve Anlamlandırma Biçimleri: Ankara İli Örneği - Gıyaseddin Yıldız; Dolunay Şahin (Sosyolojik Bağlam Dergisi)
Aile, bireylerin kendilerini güvende hissettikleri ve temel sosyal becerilerini kazandıkları en önemli kurumdur. Bireylerin yaşamlarının ilk ve en önemli bölümünü geçirdikleri bu kurum, bireyler ve toplum üzerinde derin etkiler yaratmaktadır. Bu sebeple sağlıklı ailelerde yetişen bireyler, sağlıklı bir toplumun temelini oluşturmaktadır. Ancak, birey için güvenli bir ortam olarak görülen ailede, zaman zaman istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir. Aile içi şiddet, bu istenmeyen durumlardan biri olup toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ve patriyarkal normlarla ilişkilidir. Bu çalışmada, aile içi fiziksel şiddetin erkekler tarafından nasıl algılandığı ve bu şiddetin arkasındaki sosyal ve kültürel faktörler ele alınmıştır. Araştırma, Ankara ilinde 25 Ağustos - 12 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiş olup, en az beş yıllık evliliği ve çocuk sahibi olan erkeklerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen bulgulara dayanmaktadır. Erkeklerin aile içi şiddeti algılama biçimleri ve bu şiddeti meşrulaştırma süreçleri, toplumsal cinsiyet normları, patriyarkal yapı ve hegemonik erkeklik gibi sosyolojik kavramlar doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, erkeklerin aile içi şiddeti çoğunlukla meşru görme veya disiplin aracı olarak kabul etme eğiliminde olduklarını göstermektedir. Bu durum, toplumsal cinsiyet rollerinin ve patriyarkal değerlerin erkeklerin zihninde nasıl kök saldığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, aile içi şiddetin toplumsal kaynaklarını anlamaya ve bu kaynaklar üzerinden yapılacak müdahalelerin etkisini artırmaya yönelik önemli ipuçları sunmaktadır.