اثر مکمل غذایی بوتیرات سدیم بر برخی شاخص‌های خونی، ایمنی و پاسخ به تنش تراکم فیل ماهی جوان (Huso huso) - حسین پناهی صاحبی; حسین اورجی; فرید فیروزبخش; مریم قیاسی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
این مطالعه با هدف بررسی پاسخ فیزیولوژیکی فیل ماهیان جوان به سطوح مختلف بوتیرات سدیم در جیرة غذایی انجام پذیرفت. بدین منظور تعداد 360 قطعه فیل ماهی جوان با میانگین وزنی 56/0 ± 15 گرم با 6 جیرة آزمایشی حاوی 0، 1/0، 2/0، 3/0، 4/0 و 5/0 درصد بوتیرات سدیم به مدت 8 هفته تغذیه شدند. فیل‌ماهیان مورد مطالعه به‌طور تصادفی به 18 حوضچه‌ آزمایشی به حجم 2/3 مترمکعب (3200 لیتر) و حجم آبگیری 1 مترمکعب (1000 لیتر) انتقال داده ‌شدند (هر حوضچه 20 قطعه ماهی) و روزانه 6 بار با جیره‌های آزمایشی در حد سیری تغذیه شدند. تعداد گلبول‌های قرمز خون (RBC) و شاخص‌‌های MCV، MCH و MCHC در تیمار 3/0 درصد از سایر تیمارها به‌طور معنی‌داری بیشتر بود (05/0 p<). تعداد گلبول‌های سفید خون (WBC) و مقدار هموگلوبین و هماتوکریت در ماهیان تغذیه شده با 3/0 درصد بوتیرات سدیم، بیشتر از سایر تیمارها بود، اگرچه تفاوت معنی‌داری با تیمار 4/0 و گروه شاهد نداشت (05/0 <p). فعالیت لیزوزیم و میزان IgM در تیمار 3/0 درصد به‌طور معنی‌داری از سایر تیمارها بالاتر بود (05/0 >p). میزان کورتیزول و گلوکز در فیل‌ماهیان تغذیه‌شده با جیرة حاوی 3/0 درصد بوتیرات سدیم پس از تنش تراکم حاد نسبت به گروه‌های دیگر به میزان کمتری افزایش یافت و اختلاف معنی‌دار بین تیمارها مشاهده شد (05/0>p). در مجموع، نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که گنجاندن 3/0 درصد بوتیرات سدیم در جیرة غذایی فیل ماهیان جوان، می‌تواند به سلامت ماهیان، بهبود پاسخ ایمنی ذاتی و مقاومت در برابر تنش‌های تراکم کمک کند,