ПРЯМІ ІНОЗЕМНІ ІНВЕСТИЦІЇ У КРАЇНИ ЄВРОЗОНИ: СТОХАСТИЧНІСТЬ ФІНАНСОВИХ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ - Н. Telnova; O. Kolodiziev; M. Kuzheliev; I. Krupka; N. Boiko (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
Анотація. В умовах глобалізації та лібералізації ринку капіталу увага зосереджується на міжнародних потоках інвестиційних ресурсів. Особливої актуальності набуває дослідження інтересів іноземних інвесторів і сфер їхньої реалізації за країнами Єврозони, кожна з яких має свої специфічні особливості як у структурній будові економіки, так і у формуванні політики стимулів. З метою доведення гіпотези про стохастичний характер впливу фінансових факторів на залучення ПІІ проведено групування країн Єврозони за їхньою привабливістю для іноземних інвесторів у далекій ретроспективі та 2018 року. Задля цього використано інструменти кластерного аналізу, методи Уорда та Евклідової відстані, які дозволили встановити чотири кластери країн Єврозони: перший кластер чітко представлений Нідерландами (країна, що залишається привабливою для іноземних інвесторів і має високий рівень потоку ПІІ у ВВП); до другого увійшли Ірландія і Люксембург (країни, що тривалий час були привабливими для інвесторів-нерезидентів, проте останнім часом спостерігається відплив іноземного інвестиційного капіталу з них); третій кластер включає Австрію, Словацьку Республіку, Португалію, Іспанію, Бельгію та Естонію (із помірним накопиченням ПІІ в економіці та відносно стабільним їхнім потоком); четвертий кластер охоплює Фінляндію, Німеччину, Францію, Словенію, Грецію та Італію (країни, що найменш чутливі до іноземних інвестицій, не орієнтують свою політику на їхнє активне залучення).