تحلیل تطبیقی اشعار اجتماعی برتولت برشت و احمد شاملو - مریم شریفیان; محمد رضا دیری; افسانه صحتی گرگانی (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
این پژوهش در گسترة ادبیات تطبیقی و براساس مکتب فرانسه، به ‏بررسی و مقایسة اشعار اجتماعی احمد شاملو، شاعر مشهور معاصر ایرانی و برتولت برشت، شاعر، نویسنده و نظریه‌پرداز نام‏آور تئاتر می‏پردازد. این دو شاعر با زبانی ساده و روان و با نگاهی انسانی به ‏مسائل اجتماعی خود نگریستند و این مهم در شعرشان نمایان است. شیوة کار در این پژوهش، از نوع بنیادین و به‏‌صورت کتابخانه‏ای و سندکاوی است که با ارائة نمونة مثال‏ها به ‏تحلیل تطبیقی هشت مفهوم اجتماعی از جمله انسان، آزادی، عدالت، وطن، عشق، زن، ظلم و مرگ در سروده‏های شاملو و برشت پرداخته شد و این نتیجه‏ به‌دست آمد که شعرهای احمد شاملو و برتولت برشت، بیانگر دردها و آلام جامعة انسانی‏اند. آنان با درون‏مایة‏ اجتماعی شعر خود، موجب تحریک اندیشه، احساس و تخیل می‏شوند تا جامعة بیماری را از خواب غفلت بیدار کنند که تشنة مفاهیمی مانند آزادی، عشق، عدالت، ظلم‏ستیزی و... است.