Hardaliyenin Ticari İşletmelerde Et Yemekleri Yanında Eşlikçi Olarak Kullanılmasının Beğeni Düzeyinin Araştırılması - Celal Can Yalçıner; İlkay Yılmaz (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu araştırmanın amacı bazı et yemekleri ile içecek olarak hardaliyenin eşleşmesini araştırmaktır. Bu amaçla et yemekleri olarak 3 adet yemek seçilmiştir. Bunlar Adana kebap, yaprak kebap ve ciğer şiştir. Bir restorana gelen müşterilere bu yemekler ve hardaliye servis edilmiş ve koku, tat, aroma uyumunu değerlendirmeleri istenmiştir.  Araştırma sonuçlarına göre, hardaliye et yemekleri ile uyumlu bir içecek olarak değerlendirilmektedir. Adana kebap ve yaprak kebap için birlikte tüketim oranı daha yüksek çıkmıştır (x+ss =4,56 ±0,78; 4,71±0,54). Hardaliye ile ciğer şiş için birlikte tüketim oranları biraz daha düşük kalmıştır fakat sonuçlar yine de ortalamanın üzerindedir (x+ss= 3,71 ±1,38). Sonuç olarak hardaliye besin değerleri ve sağlık açısından faydaları ile dikkat çeken bir ürün olmasının yanında et yemekleri ile birlikte tüketimi önerilebilecek bir içecek olmuştur. Geleneksel üretimi sayesinde sağlıklı bir içecek alternatifi sunulmaktadır. Gelecekte hem sağlık faydaları hem de diğer yiyeceklerle uyumu sebebiyle tüketimi arttırılabilecek bir üründür.