Zvi Kolitz, Josela Rakowera rozmowa z Bogiem. Opowiadanie - `Monika Polit (Zagłada Żydów)
W jednej z ruin warszawskiego getta, pomiędzy stosami osmalonych kamieni i ludzkich kości, odnaleziono, ukryty i zamknięty w małej butelce, następujący testament, spisany przez Żyda imieniem Josel Rakower w ostatnich godzinach warszawskiego getta ...