اثر سطوح مختلف تنش و کود سولفات پتاسیم بر عملکرد لوبیا سبز - پیمان شریفی; نادیا کربلاوی; هاشم امین‌پناه (تولید گیاهان زراعی)
به منظور بررسی تأثیر آبیاری و کود سولفات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا سبز، آزمایشی به صورت کرت خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان اهواز در سال زراعی 1390 اجرا گردید. در این تحقیق آبیاری در دو سطح (آبیاری مطلوب و تنش خشکی) و کود سولفات پتاسیم در 4 سطح (0، 25، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات اصلی آبیاری و کود سولفات پتاسیم و نیز اثر متقابل آنها بر تمامی صفات مورد بررسی معنی‌دار بود. نتایج مقایسه میانگین‌ها نشان داد که در هر دو شرایط رطوبتی، بیشترین میزان عملکرد و اجزای عملکرد مربوط به استفاده از 50 کیلوگرم در هکتار کود سولفات پتاسیم بوده است. نتایج بررسی روند تغییرات حاکی از این بود که تأثیر کود سولفات پتاسیم بر عملکرد دانه خشک و عملکرد نیام سبز توسط رابطه درجه 2 قابل توجیه است. نتایج حاصل از تجزیه همبستگی نشان داد که عملکرد دانه خشک با صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه در نیام و تعداد نیام در بوته رابطه مثبت و معنی‌داری داشت. در مجموع نتایج نشان داد که افزایش کود سولفات پتاسیم در شرایط تنش رطوبتی از افت شدید عملکرد در مقایسه با شرایط آبیاری مطلوب تا حدودی جلوگیری به عمل آورده است.