Gümüşova Meslek Yüksekokulu’nda İş Güvenliği Bilincinin Belirlenmesi - Selman AKSOY; Bekir ÇEVİK; Nevzat ÇAKICIER (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Meslek Yüksekokullarının amacı gerçek anlamda sanayinin ihtiyacı olan ara kademe teknik elemanlarını yetiştirmektir. Bu okullar öğrencilere, teorik bilginin yanında mesleki bilgi ve beceri de kazandırmaktadır. Ayrıca öğrenciler, iş hayatında karşılaşacağı çeşitli durumlar (işçi sağlığı, iş güvenliği, meslek hastalıkları v.b) konusunda da bilinçlendirilmektedir. Bu çalışmada, öğrencilerin işçi sağlığı ve güvenliği (İSG) konusunda meslek yüksekokulundan beklentileri ve aldıkları eğitim ile sahip oldukları İSG bilinçlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Düzce Üniversitesi Gümüşova Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Metalurji, Kaynak Teknolojisi, Makine Resim ve Konstrüksiyonu ve Üretimde Kalite Kontrol programlarının her birinden 40’ar öğrenci olmak üzere toplam 200 öğrenciye 20 sorudan oluşan bir anket çalışması uygulanmış ve elde edilen sonuçlara göre değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ara kademe teknik eleman yetiştiren Meslek Yüksekokullarında müfredat düzeyinde gerekli düzenleme ve güncellemelerin yapılması iş hayatına atılacak öğrenciler için faydalı olacağı sonucuna varılmıştır